balik

warning: Creating default object from empty value in /home/balik/domains/balikvadisi.com/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

NEDEN BALIK YENMELİ? Niye Yememiz Gerekiyor?

Yıllardır aklımızda sürekli bol bol balık yenmesi işlenmiştir.
malesef hala biz neden niye olduğunun çok bilincinde değiliz.

balık yemeliyiz, çünkü sağlık açısından faydalı! bu kadar bilginin ötesine geçemedik.

Evet sağlık açısından tabiki doğal, ve zengin içeriğe sahip ama asıl nedenleri ne ne kadar önemi var? Nasıl daha çeşitli şekillerde yenmeli ve sağlığımıza yaraı nasıl daha etkili olur gibi bir çok spruda malesef cevapsız kalabiliyoruz.

Sizce Bir insan neden Balık yemeli?
Lezzetinden mi? Sağlığındanmı?
İşte bu konuyla ilgili kısaca ama gerekli olan cevaplar şu şekilde açıklanabilir!

GELİNCİK BALIĞI ve Özellikleri Hakkında!!!

Gelincik deyince akla gelen kırmızı rengarenk yeşiller içindeki mis kokan çiçekler gelir.
Balık dünyasındada bir gelincik olduğunu biliyor muydunuz*
yada Bu gelincik balığınında yenilebilir bir balık türü olduğunu?
'Denizden babam çıksa yerim' diyenler için işte tam fırsat deneme ve lezzetine bakmak için.
Çok sık bulunmayan ve lezzeti çok beğenilen balık hakkında kısaca gerekli bilgileri şu şekilde sılaralayabiliriz!

Gadiformes Gadidae

Gaidropsarus Mediterraneus

F- Gadidae
L- Gaidropsarus meditteraneus
İ- Shore rockling
M- Üç bıyıklı deniz gelinciği

Morfolojik Özellikleri:

Fener Balığı ve Özellikleri!!!

Çok ilgi çekici olan balıklardan biri işte Fener balığı!
Fener balıkları ürkütücü görüntüsü yanı sıra kendine göre talebleri olan lezzetlide bir balıktır.

İşte Fener balıklarının bilinmeyen merak edilen yanları!!!!

Tropikal ve ılık denizlerin 500 metreye kadar derinlerinde yaşayan yırtıcı bir balıktır. Vücudunun yarısı baş, yarısı kuyruktan ibarettir. Basık, çirkin bir balıktır, fakat eti çok lezzetlidir.
Fener balığı; ılık ve sıcak deniz diplerinde yaşayan, çirkin görüntüsü ile kendinden tiksindirse de etinin lezzeti ile sofralardaki yerini almayı başarmıştır.

Dülger Balığı ve Özellikleri

Dülger balığı ve John dülger balığı akrabaları (Zeus faber)

Familya: Zeidae (dülger balıkları), Oreosomatidae (oreolar), Caproidae (çotra balığı)

Alt Familyalar: Caproidae: Bazı sınıflandırmalar familyayı “Antigoniinae” ve “Caproinae” olmak üzere ikiye böler.

Takım: Zeiformes

Tür Sayısı: Zeidae, 7 cinste 14, Oreosomatidae,4 cinste 10, Caproidae, 2 cinste 12.

Fiziksel Özellikleri: Tüm türlerde bastırılmış vücut, bazı türlerde çok derin; çeşitli derecelerde sivrilmiş hortum; küçükten çok büyüğe ağız, geniş gözler; yarı dikenli ön kısma sahip dorsal yüzgeç, yumuşak-ışınlı sırt; dorsal ve anal yüzgeçler boyunca uzanan küçük güçlü dikenler; ön dorsal dikenler oldukça uzun (dülger balığı); ölçüler genellikle küçük.

Yumurta ve sperm, döllendiği yer olan suya bırakılır; bazı türlerde yumurtalar dişinin içinde döllenir, daha sonra bırakılır; yumurta veya larvalara ebeveyn ilgisi yoktur.

Balıkla Yoğurt Neden Yenmez?

Balık ile yoğurt ilişkisini herhalde duymayan ve yoktur ve birçok kişi de bu inanışın fena halde destekçisi durumundadır.
Avrupada bile balık sosları hep süt ürüğnlerinden yapılırken biz nize yiyemeyiz.

İşte merak ettiğiniz ve tedbiri elden bırakmayalım deyipte balık sofralarında hiç balık süt bulundurmadığımız sebelerin nedeni zehirlenme kokurkusu ne kadar doğrudur?

Evet, nedir bu balıkla yoğurt ilişkisi hemen açıklayalım. Balıkla yoğurt birlikte yenmez, yenirse yiyen kişiyi zehirler diye çok yaygın bir inanış bulunmaktadır. Bu inanış gereği ikisini bir arada tüketmeyen insanların yanı sıra birçok kişi de unutup yediği için zehirlenecek miyim diye kâbus dolu saatler geçirmektedir.

Oysa gerçek bundan oldukça farklı bir noktada yer alır. Balık ile yoğurt birlikte yendiğinde aslında kimseyi zehirlemez.

PULLU BALIKLAR

Pullu balıklar hangileridir?

Nasıl Temizlenir?

Pullu balıkların önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.

Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.

Balık Yağının Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Balık yağının sağlığı ne kadar bilinsede neye ne kadar faydası vardır eksik yada yetersiz bilgiler vardır.

Çünkü hala günümüzde balık kokuyor, zahmetli iş diye balık sağlığından mahrum kalan insanlar var.Balık Kokusundan Kurtulmak İçin

Balık Yağı Kalp Sağlığını Geliştirir

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, omega-3 yağ asitleri kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. Balık yağı, LDL (kötü kolesterol) seviyelerini azaltmak ve HDL (iyi kolesterol) seviyelerini artırmak için omega-3 yağ asitlerinin kaynağı olarak hizmet verebilir.

Yapılan bazı ön araştırmalar da arthrosclerosis stokes (damar sertliği) azaltılması ve önlenmesi için etkin olduğu iddia ediliyor.

Balık Yağı Kilo Kaybına Yardımcı Olur

BALIK YAĞI NEDİR?

Günümüzde balık yağı artık çok bilinen bir yardım takviyesi haline geldi.
peki bu balık yağı nedir?
Balık yağının kullanmak için bu kadar önemi nedir?
Balık yağı konusunda ne kadar bilgiye sahibiz?

Balık yağı, halk arasında omega-3 yağ asidi diye de bilinen özelliği açısından zengin bir besindir. Balık yağını, yemek pişirmek için kullandığımız normal yağlar ile karıştırmayın sakın, bu yağ bildiğiniz gibi değil! Balık yağı sayısız sağlık yararı bulunan ve vücut için gerekli tüm temel asit ve mineral kaynağını sağlayan çok özel bir besin takviyesidir.

Balık yağı, sağlıklı bir vücut bakımı için gerekli olan omega-3 yağ asitleri çeşitlerini içerir. Balık yağı bulabileceğiniz besinler antioksidan, selenyum ve iyodür içermektedir

Balık yağının önemi

Balık yağının tıbbi olarak 4 tane özelliği vardır.

Antiinflamatuar=iltihap giderici

Antioksidan=temizleyip yenileyici

Günümüzde.Balık Tüketiminde Doğru Bilinenen YANLIŞLAR!!!

Doğru bilipte yanlış çıkabilcek olan şeyler nedir?
Hatamızda ve günümüzde balık sağlıklıdır ve haftada iki kez yenilmesi tavsiye edilmektedir.
peki bizim bilgilerimizmi yoksa doru sanılanlarmı yanlışmış bir görelim!!!

Taze balık her zaman marketteki dondurulmuş balıktan iyidir

'Yanlış
Bildiğiniz gibi balık çok çabuk bozulur. Eğer aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı olabilir. Dondurulan balıklar daha tutulduğu yer olan gemide iken işlenir, çabuk bozulan iç organları atılır, oysa taze satılan balıkların yakalandıktan sonra siz alıncaya kadar gerçekte ne kadar beklediğini (gemide, nakliyede, satıcıda vs) bilemezsiniz.

Balıkların sağlığa yararı, her zaman sağlık üstüne olabilecek zararlı etkilerinden daha fazladır

Yanlış

BALIK YE!! Ömrün uzasın!

Balık yaşamların ,hayatları uzatırmı?

İşte o kadar faydalı ki,sağlıklı kalmamızda yardımcı olunca ömürde uzamış oluyor.

ABD'deki Harvard ve Washington Üniversitelerinden bilimadamlarının yaptığı araştırma, kanında, özellikle somon gibi bazı balıklarda çokça bulunan Omega 3 yağ asidi fazla olan 65 yaş ve üzerindeki kişilerin ortalama 2,2 yıl fazla yaşadığını, bu kişilerin ölüm riskinin yüzde 27'ye kadar azaldığını gösterdi.
Araştırmaya imza atanlardan Dr. Dariush Mozaffaris, uzun zamandır Omega 3 bakımından zengin balıklarla beslenmenin sağlıklı olduğunun düşünüldüğünü ancak yaşlılara olumlu etkisine ilişkin az araştırma bulunduğunu belirtti.

Araştırmada bilim adamları, kanda yeterli Omega 3'ün bulunmasının, kalp-damar sağlığı açısından önemli olduğunu bir kez daha vurgulayarak, ''kalan yaşam süresini uzatabileceğine'' dikkati çekti.

Dünyadaki 205 yıl yaşayabilen balıklar!!

Dünyanın en uzun ömürlü balıkları, 205 yıl yaşayabilen Rougheye kaya balıklarıdır.

Rougheye kaya balığı ( Sebast aleutianus ) a, kaya balığı genus Sebast . Ayrıca olarak bilinir blackthroat rockfish veya siyah yüzgeçli rockfish uzunluk olarak yaklaşık 97 cm (38 ing) bir maksimum ve büyüdükçe, ile IGFA kayıt ağırlığı 14 £ 12 oz (6.7 kg) olduğu bilinmektedir. Benzer kendi cinsinin diğer birçok üyeleri, son derece uzun ömürlü ve 205 yıllık bir yaş ulaştığı bilinmektedir.

Rougheye rockfish alt göz kapağında bulunan on kadar dikenler diye adlandırılır. Bu, arka koyu renk ve çoğu zaman koyu kahverengi yama düzensiz yamaları ile, pembe veya kahverengi kahverengimsi operculum'un . Posterior kısmı yanal çizgi genellikle pembe. Ortalama bir yetişkin boyutu yaklaşık 80 cm (31) olarak bilinmektedir.

Dağılım ve habitat

En ilginç Balık Bilgileri

Balıkların her hali başka güzel ve ilginçtir,
En çok dikkat çeken ve ilginç olan balıkların bazı ılginç özellikleri.

En hızlı balık olan Black marlin (Istiompax indica) 130 km hıza ulaşabilir.

Dünyanın en uzun ömürlü balıkları, 205 yıl yaşayabilen Rougheye kaya balıklarıdır.

En küçük balık Trimmatom nanus, Hint Okyanusu'nda yaşayan bir kaya balığıdır. Tam büyüklüğe ulaştığında boyu yaklaşık 2 milimetredir.

En büyük balık balina köpekbalığıdır. Ağırlığı 21.500 kiloyu geçebilmekte, boyu 16 metreye erişebilmektedir. Bu balık insanlar için zararsızdır, genelde yüzen planktonlarla beslenir.

Dört gözlü balıkların gözleri ikiye bölünmüştür. Balık yüzeyin altında yüzdüğünde gözün üstü suyun üstünü, gözün altı suyun altını görür.

Karayutan kendi büyüklüğünün iki katını yutabilir. Ağızlarında, çenelerini çok açabilmeye olanak veren menteşe yapıları bulunur.

EN HIZLI BALIK BLACK MARLİN

En hızlı balık olan Black marlin (Istiompax indica) 130 km hıza ulaşabilir.

Siyah marlin adıyla( Istiompax indica ) bir marlin Hinttürüdür ve Pasifik okyanuslarının tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunur.

750 kg (1,650 lb) maksimum yayınlanan 4.65 m (15.3 ft) uzunluğu ve ağırlığı ile de bir Marlins ve aynı zamanda en büyük kemikli balıklardaNDIR. Bu marlin, hızlı balık olarak bilinir. O kadar hızlı ki,edinilen bilgilere göre 80 mph (130 km / h) hıza ulaştığı bilinmektedir. Siyah marlin ticari avlanır.

Brachydanio rerio Balığı

Brachydanio rerio
Brachydanio rerioHabitatı ve Anavatanı: Güney Doğu Asya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Uygun bulduğu yerlere 500'e kadar yumurta bırakabilir.
Sıcaklık: 18 - 24 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm
Su Sertliği: Yumuşak
pH: 7

Dev Danio Balığı

Danio aequipinnatus (Dev Danio)
Dev DanioHabitatı ve Anavatanı: Asya. Hindistan
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Üreme: Uygun bulduğu yerlere 1000'e kadar yumurta bırakabilir.
Sıcaklık: 21 - 24 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm
Su Sertliği: Orta
pH: 7
Genel Yorum: Sürü balığıdır. Erkekler daha küçüktür ve renkleri daha belirgindir. Çok aktiftir, bu aktiflik sakin akvaryum balıklarını rahatsız eder. Bu yüzden kendi gibi aktif balıklarla bakılmalıdır.

Son yorumlar

Balık Ve Hayat

Sadece balıkla beslenip hiçbir gıda eksikliği olmadan yaşam sürdürmek mümkün olduğunu?

Bu şekilde tektip beslenme ile eksiksiz beslenilecek başka bir gıdanın olmadığını BILIYORMUYDUNUZ?

Rabbıme Şükürler Olsun!!!

İçeriği paylaş